Fotoalbum

"Anita Dan" på værft i Nakskov

Skruen beskyttes

Vankeligt at komme til kaj i Kaskø

Isbryder assistance

Konvojsejlads

Brovagt ved Ålandsøerne

Sneryddede veje med trafikskilte

Det skæve tårn i Pisa

Afmønstring Santa Pola

På stranden i Valencia

Morgentur i Valencia

På vej til Mestersvig

C 54 landet i Mestersvig

Catalinaen ankommer

Stadig sne på flyvepladsen

Mineselskabets Dornier

Kaj Pedersen og Mathisen fra kontoret ved vores hus

Kaj maler rederhus

Stationshusene med Staunings Alper i baggrunden

Fjeldparti

Her skal i have skibene igennem

Tre Dan-skibe klar i Mestersvig

"Anita Dan" går ud gennem en isfri Kong Oscarsfjord.

Grønlandske blomster

Grønlandske blomster

Grønlandske blomster

Grønlandske blomster

Grønlandske blomster

Landet ved Hvalrosdden

Catalinaen opankret

Forsyninger færges i land

Med kærren gennem den bløde strandbred

Fangsthytten der skulle forsynes

Moskusokse kadaver ved hytten i Brønlundsfjorden

Foryninger bringes op

Hjemflyvning

Fritidsfornøjelse

Billeder fra catalinaen

Billeder fra catalinaen

Billeder fra catalinaen

Billeder fra catalinaen

Isbjørneungen køres ned til havnen for at blive badet

"Jeepa Dan" er kørt fast

Flyvning med Dornier

Følger en isbræ

Malmbjerget, hvor mange værdifulde mieneraler venter på bedre tider

"Nella Dan" skal lodses igennem isen

"Nella Dan" skal lodses igennem isen

"Nella Dan" skal lodses igennem isen

Sådan ser isen ud fra "tøndehøjde"

Vi skal lige vinke

Tilbage mod kysten

Sydover med "Thala Dan"

Laster china clay i Fowey

Fowey

Fowey

Gennem Suez-kanalen

Bustur på Tasmanien

"Thala Dan" til ankers ved Macquarie Island

Losning med amfiefartøjer

Losning med amfiefartøjer

På stranden ligger der søelefanter

Søelefanter

Vejrstationen

Losning med amfiefartøjer

De store elefanter kan næsten gemme sig

På øen findes den sjældne "Royal" pingvin

Man kan gå hen og klappe sælerne

Med fly til Alice Springs i hjertet af Australien

Den karakteristiske røde jord

Onkel Knud - kaldt Jonny

Her i sit tøndehus

Alice Springs

Kilden, som har givet navn til byen

Afsked i Melbourne

The last farewell

Sydover - med vandflyver på fordækket

Anduver den franske base

Opankret. Indlandsisen i baggrunden

Dumont d´Ville

Landing på helikoperdækkt

Jeg fik også en tur

"Magga Dan" fortøjet ved iskanten

Nogle havde mere travlt end andre

På fototur i omegnen

En Weddelsæl

Adelepingviner

Og en kejserpingvin

Pingvinreder på rockeriet

1962 - et spændende år

På Søfartsskolen var jeg blevet afløst af Eigil Larsen, en af Eisfeldts drenge, og han blev senere forstander på skolen. Rederiet havde bestemt, at jeg skulle uddannes til islods i Nordøstgrønland, og derfor mønstrede jeg den 16. Feb. som 2. styrmand på ”Anita Dan”, hvor jeg tidligere havde været. Skibet lå på værft i Nakskov efter en kollision i Nordsøen. Efter reparationen gik turen op til Finland og issejlads. Med om bord havde jeg mægtig stak bøger om flynavigation, som jeg skulle sætte mig ind i.

Det var dengang, der masser af is om vinteren. Ved Ålandsøerne var der lavet veje på havisen, Hvor disse veje krydsede sejlrenderne, var der vagter, som kunne trække broerne væk, når der kom skibe. De boede i små hytter ved broen. Lodsen kom ud med snescooter. Vi var bl.a. i Kaskø, hvor vi måtte have isbryderassistance, Det var ligeledes meget spændende at sejle sammen med de store finske isbrydere. Efter Finland gik turen ned til foråret på Middelhavet, hvor vi var rundt på forskellige pladser. Den 1. juni afmønstrede jeg på reden ved Santa Pola, og sammen med maskinchefen kørte vi ind til Valencia, hvorfra vi fløj hjem.

Efter en kort ferie gik turen til flyvestation Værløse, og med deres transportfly, en C 54, gik turen op til flyvepladsen i Mestersvig, som ligger ved Kong Oskarsfjorden lige syd for Staunings Alper. Sammen med Kaj Pedersen, der var sejladsleder, blev vi indkvarteret i vores specialbyggede beboelsesvogn. Der var også en lille, rødmalet træhytte, der var beregnet til Knud Lauritzen. Nogle dage senere kom flyvevåbenets Catalina, hvormed vi skulle flyve isrecco. Til vores rådighed havde vi også mineselskabets lille Dornier fly. Med catalinaen havde vi mange skønne ture langs hele den østgrønlandske kyst, helt op forbi Station Nord til 79 Fjorden og Brønlundfjorden. Det var opgaven at forsyne alle slædepatruljens hytter med proviant til den kommende vinter, hvor Sirius kørte rundt. På den måde fik jeg oplevet alle de kendte steder, som jeg havde læst om i de polarforsknings bøger. Da skibene senere kom op fløj vi ud og lodsede dem fra flyet ind gennem isbæltet, der kunne være helt op til 200 sømil bredt. Fritiden blev tilbragt på traveture op i fjeldene med fotografiapparatet. I minebyen passede de en isbjørneunge, der var indbragt fra Scoresbysund, og den blev senere sendt med et af skibene ned til Danmark. Kaptajnerne var flinke til at invitere os ud il middag, så vi kunne få lidt kostforandring fra den sædvanlige konserves. Dagene var lange, da solen stod lige højt på himlen hvad enten det var middag eller midnat. En lur i solen kunne godt foregå ved midnatstid.

I begyndelsen af september var denne spændende tid forbi, og den 8. mønstrede jeg om bord på ”Thala Dan” som 2. Styrmand, og turen gik sydover til Fowey i det dejlige Sydengland, hvor vi lastede China Clay til Burnei på Tasmanien. Turen gik gennem Middelhavet og Suez kanalen, og den varede en måned. I Melbourne skulle vi sejle med den australske ekspedition, men min onkel i Alice Springs ville gerne se mig, og jeg fløj deroppe og havde to døgn, hvor der ikke var tid til at sove. Han havde en Caravan Park, og jeg skulle jo rundt og hilse på alle hans venner.

 Tilbage i Melbourne blev skibet færdiglastet med alt, hvad der skulle bruges nede på den australske base i Antaktik det kommende år. Der var stor afsked med ministertaler og Tv inden det gik sydover. Først gjaldt det dog forsyninger til den australske vejrstation på Macquarie Island halvvejs nede. Til losning der havde vi medbragt nogle amfibiekøretøjer, store lastbiler, der kunne sejle. Inde på stranden måtte en mand op på køleren med en bådshage for at jage de store søelefanter væk. På øen var der et meget righoldigt dyreliv. Vi medbragte desuden en vandflyver, samt to helikoptere og nogle meget store gummiflåder, der skulle bruges ved losning på baserne

Det var et stormfuldt hav, vi skulle krydse, og da skibet var bygget til issejlads, var der ingen slingerkøl. Første besøg på det antarktiske fastland gjaldt den franske base Dumont d’Ville, hvor søsterskibet ”Magga Dan” allerede lå, og Vilhelm Pedersen kom ud med helikopter for at lodse os ind på en ankerplads. Dette var i høj grad et selskabeligt ophold, inden vi sejlede videre til de australske baser.